Dostupni linkovi

Novi Sad: Građani protestovali zbog smena na RTV


RTV
RTV

Više hiljada građana okupilo se večeras u Novom Sadu na protestu zbog smena na Radio televiziji Vojvodine (RTV) i uputilo zahtev za neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a.

"Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje", navela je novinarka RTV-a Jelena Vukmanović koja je pročitala zahteve Inicijative "Podrži RTV".

Inicijativa je od državnih organa zatražila poštovanje nezavisnosti javnih servisa i od Skupštine Srbije, a u skladu sa zakonom da izabere nove članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako su naveli u saopštenju, na taj način bi REM mogao da radi u punom sastavu i legitimno odlučuje o izboru novih članova Upravnog odbora RTV, vodeći se u tom izboru interesima građana, a ne političkih partija.

Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

Zatražili su i da se do kraja nedelje u udarnom terminu na prvom pogramu RTV-a održi debata uživo "O javnom servisu na javnom servisu", u kojoj bu učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.

Inicijativa "Podrži RTV" zatražila je od međunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

XS
SM
MD
LG