Dostupni linkovi

Popodne će biti poznat pobjednik izbora u Austriji


Norbert Hofer, kandidadat desnice u nedjelju 22. maja 2016.
Norbert Hofer, kandidadat desnice u nedjelju 22. maja 2016.

Popodne će, kako su najavile izborne vlasti Austrije, između 17 i 19 sati biti poznato ko je novi predsjednik te zemlje.

Austrija, ali i ostatak Evrope iščekuju glasove Austrijanaca koji žive ili su se u nedjelju našli izvan zemlje, jer će oni odlučiti ishod izbora.

Predsjednički izbori su u fotofinišu, a dvojica kandidata - ultradesne Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer i nezavisni Alexander van der Bellen su gotovo izjednačeni. Ni jedan od nijih još nije proglasio pobjedu.

Norbert Hofer iz Slobodarske stranke neznatno je u prednosti pred svojim protivnikom Alexanderom Van der Bellenom, ali konačno odluku donjeće oko 750 hiljada dopisnih glasova, što je otprilike oko 12 posto ukupnog broja austrijskih borača.

Prema preliminarnim rezultatima koje je u nedjelju uvečer 22. maja, objavilo austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, Hofer je imao prednost od 51,9 posto glasova birača, dok je Van der Bellen imao 48,1 posto.

Bude li Hofer izabran, biće prvi ekstremno desničarski predsjednik u EU.

Ključna tema ovih izbora bila je izbjeglička kriza, iako je prošle godine oko 90 hiljada ljudi zatražilo azil u Austriji, što je otprilike jedan posto od ukupne austrijske populacije, ali je Slobodarska stranka na toj temi gradila svoju kampanju.

XS
SM
MD
LG