Dostupni linkovi

Preminuo Bata Živojinović


Velimir Bata Živojinović
Velimir Bata Živojinović

Poznati srpski glumac i jedno od najpoznatijih filmskih imena u bivšoj Jugoslaviji, Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju 22,45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, prenose beogradski mediji.

Živojinović je u karijeri odigrao najviše uloga u regionu, a van ovih prostora poznat je prije svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživio u Kini.

Krajem osamdestih i devedestih pak ušao je u politiku i to u Socijalističku partiju Srbije, Slobodana Miloševića.

Izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a jednom je bio i kandidat za predsjenika.

Zbog angažamana u ratnohuškačkoj politici izgubio je popularnost koju je uživao na prostorima ex-Yu.

Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

Na filmu je debitovao je 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića.

Prema Živojinovićevim riječima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića.

Dobitnik je nagrade za životno djelo "Slavica", i u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli te brojnih drugih priznanja.

XS
SM
MD
LG