Dostupni linkovi

Obama najavio ukidanje sankcija na oružje Vijetnamu


Obama u prvoj poseti Vijetnamu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Obama u prvoj poseti Vijetnamu

Predsednik SAD Barak Obama najavio je danas u Vijetnamu ukidanje 30-godišnjeg embarga na oružje toj zemlji u cilju jačanja veza izmedju Vašingtona i Hanoja i otklanjanja tenzija iz ratnog perioda.

Obama je govorio o ukidanju dugogodišnjih sankcija na konferenciji za štampu sa vijetnamskim predsednikom Tran Dai Kvangom.

Ukidanjem embarga SAD će pokušati da podrži komunističku zemlju u teritorijalnom sporu sa sve agresivnijom Kinom, navodi agencija AP.

Američki aktivisti upozorili su na nepoštovanje ljudskih prava u Vijetnamu i pozvali su Obamu da izvrši pritisak na vlasti u Hanoju pre ukidanja embarga.

Vašington je delimično ukinuo sankcije 2014. godine, ali Vijetnam koji se spori sa Kinom zbog prisvajanja zemljišta i vojne izgradnje na ostrvima u Južnom kineskom moru, želi potpuno ukidanje.

Ukidanje sankcija, kako se navodi, moglo bi da naljuti vlasti u Pekingu.

Predsednik SAD započeo je danas u trodnevnu zvaničnu posetu Vijetnamu koja je znak približavanja odnosa nekadašnja dva rivala.

On je prisustvovao potpisivanju serije komercijalnih ugovora izmedju američkih i vijetnamskih kompanija. Vrednost transakcija je više od 16 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

Obama će posetiti Hirošimu 27. maja, što će biti prva poseta američkog predsednika jednom od gradova na koje je američka vojska bacila atomsku bombu na kraju Drugog svetskog rata. Vašington je saopštio da se on neće izviniti vijetnamskom narodu u Hirošimi.

XS
SM
MD
LG