Dostupni linkovi

Neizvestan pobednik predsedničkih izbora u Austriji


Ilustracija
Ilustracija

Austrija na dan izbora neće dobiti novog predsednika, jer su dva kandidata gotovo izjednačena, pa je neophodno da se prebroje glasovi predati putem pošte.

Više od 885.000 građana zatražilo je glasački listić za glasanje putem pošte, a pošto je ishod na biralištima bio tesan, tih 14 odsto glasačkog tela odlučiće ko će biti najviši državni funkcioner.

Prema privremenim preliminarnim rezultatima, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, je kandidat krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 51,93 odsto glasova, a nezavisni kandidat Aleksander van der Belen 48,07.

Imajući u vidu da 14 odsto, to jest 885.437 glasačkih listića koji su izdati za glasanje putem pošte nije izbrojano, dva kandidati su, prema procenama koje uključuju i te glasove, potpuno izjednačena sa po 50 odsto.

Drugi krug izbora bio je obeležen većim izlaskom glasača, jer je izlaznost dostigla 72 odsto.

Ovaku tesnu borbu za predsednika Austrije ova zemlja ne pamti.

Najpre je, na osnovu nešto manje od 60 odsto izbrojanih glasova, Hofer bio ispred Van der Belena, a potom, nakon 70 odsto izbrojanih glasova došlo je do preokreta, da bi posle toga dva kandidata bila potpuno izjednačena.

Inače, Hofer je u prvom krugu glasanja bio jasni pobednik sa osvojenih 35 odsto, a Van der Belen drugi sa 21 odsto dobijenih glasova.

Slobodarska partija Austrije važi za antiislamsku i evroskeptičnu stranku, a poznato je da održava kontakte sa sličnim partijama krajnje desnice u Evropi.

XS
SM
MD
LG