Dostupni linkovi

Stojanović: Pregovarački proces će definisati Statut ZSO


Branimir Stojanović
Branimir Stojanović

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je u nedelju da će pregovarački proces detaljno definisati Statut Zajednice srpskih opština (ZSO), a samim tim i nadležnosti ZSO.

Sve što se sada čuje vezano za ZSO samo su želje i ideje pojedinih strana, rekao je Stojanović i dodao da će ipak pregovarački proces i nadležnosti ZSO detaljno definisati Statut.

"Stavovi Beograda i Prištine poprilično su drugačiji. Okvir koji smo dobili iz Brisela je početna tačka. Statut će do kraja definisati sve nadležnosti ZSO. Nama treba zajednica koja će imati kapacitet da utiče presudno na život ljudi kako bi ga promenila na bolje", rekao je Stojanović upitan da prokomentariše tvrdnje da ZSO neće imati izvršna ovlašenja.

Stojanović je dodao da politički okvir u kojem se danas deluje nije dovoljan, jer se pokazuje kao nedovoljno efikasan.

"Ne daje nam dovoljno snage da promenimo ono što je potrebno da promenimo u našim životima. Sa druge strane oni koji kontrolišu glavne mehanizme, ne žele da urade ono što je neophodno. Zato su nam potrebni ovi mehabnizmi definisani kroz Zajednicu i mi od toga nećemo odustati, kakav će rezultat biti videćemo. Zavisi sigurno i od pregovora, političkih okolnosti", rekao je novinarima Stojanović.

U aprilu 2013. godine na osnovu briselskog sporazuma dogovoreno je formiranje ZSO. Na osonovu kolicionog sporazuma koji je Srpska lista potpisala pre ulaska u Vladu Kosova, u decembru 2014. godine dogovoreno je da ona bude formirana u roku od tri do pet meseci.

Na sastanku u Briselu 25. avgusta 2015. godine dve strane su se složile da Statut ZSO bude gotov za četiri meseca.

XS
SM
MD
LG