Dostupni linkovi

U junu odluka o prekidu suđenja Hadžiću


Goran Hadžić u sudnici Haškog tribunala
Goran Hadžić u sudnici Haškog tribunala

Odbrana Gorana Hadžića pred Haškim tribunalom odgovoriće početkom sledeće nedelje na zahtev Haškog tužilaštva da se bivšem predsedniku takozvane Republike Srpske Krajine prekine suđenje, piše beogradska štampa, a prenosi Fonet.

Tužilaštvo potom ima rok od sedam dana za odgovor, posle čega se, već u junu, očekuje odluka sudskog veća, saznaju "Večernje novosti".

Odbrana veruje da će ona biti povoljna i da će Hadžić već početkom narednog meseca biti slobodan čovek.

"Od početka smo tražili da se taj postupak obustavi zbog Hadžićevog zdravstvenog stanja, a upravo Tužilaštvo je to odbijalo. Na kraju je sud našao kompromisno rešenje da postupak odloži na neodređeno vreme. Na ovu odluku se Tužilaštvo nije žalilo", rekao je za Večernje novosti Hadžićev advokat Zoran Živanović.

Tužilac Serž Bramerc se nije žalio ni kada je odbrana od sudskog veća zatražila odobrenje da se bivšem predsedniku RSK odobre susreti sa šestoricom ljudi, od kojih su trojica već svedočila u njegovu korist pred Tribunalom, dok je trojica tek trebalo da svedoče.

Reč je o njegovim bliskim prijateljima, od kojih je većina još iz dana mladosti. Sud je nedavno ovo odobrio, što je Tužilaštvo naknadno iskoristilo.

Hadžić se, prema optužnici, smatrao jednim od pijuna predsjednika Slobodana Miloševića, čiju je politiku stvaranja etnički čistih teritorija sprovodio u Hrvatskoj uz pomoć Željka Ražnjatovića Arkana i drugih suradnika srbijanske tajne policije.

Tužiteljstvo ga sa spomenutima dovodi u vezu s više masovnih zločina na području istočne Slavonije, poput pokolja oko 200 zarobljenika na Ovčari (farma kod Vukovara) 1991.godine.

XS
SM
MD
LG