Dostupni linkovi

Iran traži od SAD ukidanje sankcija i u praksi


Mohamad Džavad Zarif
Mohamad Džavad Zarif

Iran je u subotu zatražio od SAD da preduzmu konkretne mere da bi podstakle zapadne banke i kompanije da ponovo posluju sa Iranom pošto su mu ukinute međunarodne sankcije, svojevremeno zavedene zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

"SAD moraju da preduzmu ozbiljnije mere za to", rekao je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim novozelandskim kolegom Marijem Mekalijem.

Francuska, SAD, Velika Britanija i Nemačka zajedničkom deklaracijom su pozvale banke i privatne kompanije da posluju sa Iranom posle januarskog stupanja na snagu sporazuma o rešavanju nuklearnog spora.

"Nećemo sprečavati finansijske institucije i multinacionale kompanije da legalno posluju sa Iranom", navodi se u deklaraciji četiri zapadne sile, članica grupe 5+1, u kojoj su i Kina i Rusija.

Posle višegodišnjeg embarga, Zapad je ukinuo deo sankcija Iranu u zamenu za obustavljanje nuklearnog programa, ali su opstale sankcije uvedene zbog lansiranja balističkih raketa i podrške oružanim grupama na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG