Dostupni linkovi

Turski parlament izglasao ukidanje poslaničkog imuniteta


Turski parlament ilustracija
Turski parlament ilustracija

Turski parlament usvojio je u petak, 20. maja kontroverzni predlog o ukidanju imuniteta poslanicima protiv kojih je pokrenut sudski postupak, što prokurdska Demokratska narodna stranka vidi kao instrument za istiskivanje njenih poslanika.

Za prijedlog je glasalo 376 poslanika, što je više od dvije trećine glasova potrebnih za direktno usvajanje teksta bez organizovanja referenduma, rekao je predsjednik parlamenta Ismail Kahraman.

Izglasavanje tog predloga omogućiće gonjenje 138 poslanika, među kojima je i 50 predstavnika prokurdske Demokratske narodne stranke.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je prije objavljivanja rezultata da je to "istorijsko glasanje" koje će pokazati da turski narod ne želi da u parlamentu sjede oni koji su izvršili krivična dijela.

"Narod ne želi da u parlamentu sjede oni koji podržavaju separatističke terorističke organizacije", kazao je Erdogan u govoru u gradu Rizi, aludirajući na Radničku partiju Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom grupom.

Demokratska narodna stranka, najveća prokurdska partija u zemlji, usvajanje prijedloga o ukidanju imuniteta vidi kao instrument koje vlast koristi za istiskivanje njenih poslanika iz parlamenta.

Slabljenje te stranke moglo bi da poremeti ravnotežu moći u parlamentu u korist vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKK), koja se pod vođstvom Erdogana zalaže za uvođenje predsjedničkog sistema.

Zvanični Berlin izrazio je zabrinutost zbog današnjeg ishoda glasanja u turskom parlamentu, ocjenivši da će to dovesti do političkih podjela.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće sa Erdoganom u ponedjeljak o pitanju demokratije u Turskoj na prvom Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu.

XS
SM
MD
LG