Dostupni linkovi

Pronađena tijela putnika, dijelovi egipatskog aviona


Ilustracija,
Ilustracija,

Nakon što je egipatska vojska saopštila je u petak, 20. maja, pronašla olupinu aviona koji se srušio na letu iz Pariza za Kairo, Ministarstvo odbrane Grčke je objavilo da su u moru pronađeni dijelovi tijela stradalih putnika, kao i sjedišta letjelice i prtljag.

Navodi se i da su ostaci aviona, kao i dijelovi tijela stradalih putnika pronađena oko osam kilometara od mjesta gdje je egipatska letjelica posljednji put primijećena na radaru.

Takođe, iz grčke kontrole leta navedeno je da je posljednji kontakt s posadom srušene letjelice ostvaren u 2.48, u 3.27 nije bilo odgovora na poziv, a 12 minuta kasnije je signal nestao.

Kako navodi BBC, zasad postoje tri teorije o uzrocima pada aviona, među kojima su tehnička greška, problemi u kokpitu i eksplozija u toku leta.

Ipak, najviše stručnjaka za vazdušni saobraćaj daje prednost teoriji o eksploziji i terorističkom napadu. Šef Zajednice grčkih kontrolora leta Serafim Petrou rekao je za BBC da se pad dogodio iznenada.

“Iz iskustva mogu reći da taj iznenadni nestanak leta znači da je avion eksplodirao u vazduhu ili da se srušio u more. Bez obzira na to šta je bio uzrok, ništa nije ukazivalo na to šta će se dogoditi. Dogodilo se iznenada”, rekao je Petrou.

Aviona tipa Erbas A320 kompanije Idžipter, sa 66 putnika i članova posade, u četvrtak ujutru je nestao sa radara.

XS
SM
MD
LG