Dostupni linkovi

Ostaci egipatskog aviona nađeni u Sredozemnom moru


Potraga za avionom EgyptAira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Potraga za avionom EgyptAira

Egipatska vojska objavila je u petak da je pronašla dijelove olupine nestalog aviona EgyptAira 290 kilometara sjeverno mediteranskog grada Aleksandija.

Mornarica je pronašla i neke predmete koji su pripadali putnicima i sada širi područje pretraživanja u potrazi za crnom kutijom iz aviona, koji je u četvrtak rano ujutro na letu od Kaira prema Parizu nestao iznad Sredozemnog mora.

Grčki ministar odbrane Panos Kammenos izjavio je da su egipatske vlasti uočile dio tijela, sjedište i prtljag tokom potrage za nestalim avionom.

Kamenos je rekao na konferenciji za novinare da podaci jasno pokazuju da je avion izvršio nagla skretanja i naglo izgubio visinu, ali da je na stručnjacima da izvrše analizu.

On je rekao da je avion "Airbus A320" prošao po normalnom kursu kroz grčki vazdušni prostor i da nije bilo odstupanja.

Grčki ministar odbrane naglasio je da ne može da spekuliše o uzrocima pada aviona, dok je Egipat ranije objavio da je vjerovatnije da je avion oboren u terorističkom napadu, nego da se radi o tehničkoj grešci.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi izrazio je saučešće porodicama žrtava koje su se nalazile u avionu.

Egipatske sigurnosne vlasti, istražujući mogućnost da je pad aviona posljedica terorizma, obavljaju sigurnosnu provjeru putnika kako bi utvrdili da li je neko od njih bio povezan sa ekstremistima.

Francusko državno tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo istragu povodom nestanka aviona, te da se "u ovom trenutku nijedna pretpostavka ne smatra vjerovatnijom od druge i da nijedna zasad nije isključena".

Mapa leta i mjesta nestanka aviona
Mapa leta i mjesta nestanka aviona

Konfuzne informacije širile su se internetom i društvenim mrežama nakon pada aviona.

Na internetu se pojavio video snimak na kojem se navodno vidi trenutak kad se avion zapalio, ali zasad nema potvrde da je snimak autentičan.

Konfuziju je izazvalo i saopštenje avio-prevoznika u kojem je rečeno da je egipatska vojska primila signal iz aviona više od sat vremena nakon što je trebalo da sleti u Kairu poslije leta iz Pariza.

Armija je demantovala da je primila bilo kakvu poruku.

Posljednji kontakt kontrole leta sa avionom bio je 10 minuta prije nestanka.

Kako prenosi Rojters, kontrolori grčkog vazdušnog saobraćaja su razgovarali sa pilotom dok je avion bio u grčkom prostoru, ali on tada nije prijavio bilo kakav problem.

Direktor grčke civilne avijacije je rekao da je avion nestao sa radara dva minuta nakon što je napustio vazdušni prostor Grčke, odnosno 16 kilometara po ulasku u egipatski vazdušni prostor.

Među putnicima u avionu bilo je 30 egipatskih državljana, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.

XS
SM
MD
LG