Dostupni linkovi

Karamarko: Srbija ne sme da krši evropske standarde


 Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko kritikovao je danas odluku srpskog pravosuđa da ne izruči tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) Haškom tribunalu, rekavši da Srbija, ako želi da im Hrvatska bude podrška na putu u EU, "ne sme da pada na takvim stvarima".

"Ako Srbija želi da mi budemo prijatelj, da budemo podrška, da mi budemo oni koji će im svojim primerom pokazati kako doći do EU, onda zaista ne sme da pada na takvim stvarima", rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu upitan da li je odluka srpskog pravosuđa da ne izruči troje radikala argument za Hrvatsku da i dalje blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima zvaničnog Beograda s EU.

On je rekao da je i Hrvatska prolazila kroz slične situacije, ali da je "bolna srca morala da odradi neke stvari".

"Srbija ne može da se ponaša na način da krši standarde EU, neke civilizacijske, pa i humane standarde. Šešeljevi zločinci, za nas su oni uvek zločinci koji su izvršili agresiju na Hrvatsku, moraju biti u Hagu", rekao je vicepremijer, koji je i lider Hrvatske demokratske zajednice.

Viši sud u Beogradu odlučio je da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje tri člana SRS Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, po nalogu Haškog tribunala. Tribunal je tražio hapšenje troje radikala zbog uticaja na svedoke i ometanja pravde u postupku koji se vodio protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

XS
SM
MD
LG