Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore izabrala nove ministre, razriješen Krivokapić


 Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Skupština Crne Gore rano jutros izabrala je ministre iz redova opozicije, a zadatak nove vlade Mila Đukanovića biće da spriječi izbornu krađu na parlamentarnim izborima 9. oktobra ove godine.Parlament je istovremeno razriješio dužnosti predsednika Skupštine Ranka Krivokapića koji je na tom mjestu bio od 2003. godine.

Članovi vlade su izabrani apsolutnom većinom od 81 poslanika i oni su poslije izbora položili zakletve.

Novi potpredsjednik Vlade iz redova opozicije je Milorad Vujović, ministar unutrašnjih poslova je Goran Danilović iz Demosa, ministar finansija je Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije (SDP), ministar rada i socijalnog staranja je doskorašnji aktivista nevladinog sektora Boris Marić, a ministar poljoprivrede je univerzitetski profesor Milenko Popović.

Na prijedlog premijera Đukanovića doskorašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović je izabran za potpredsjednika Vlade.

Rekonstruisana izvršna vlast je dio višemjesečnih pregovora vlasti i opozicije i u njoj, pored vladajućih stranaka, učestvuje dio opozicije iz Demosa, SDP-a i GraĐanskog pokreta URA.

Van vlade su Demokratski front i Socijalistička narodna partija (SNP).

Skupština je na inicijativu DPS-a razriješila dužnosti dugogodišnjeg predsednika parlamenta Ranka Krivokapića.

On je razriješen nakon što je njegova SDP početkom godine ukazala nepovjerenje vladi Mila Đukanovića, čiji je dio bila 18 godina. Time je raskinuta koalicija sa DPS-om.

Predsjedavanje Skupštini do izbora novog predsjednika preuzeo je Milutin Simović iz DPS-a.

XS
SM
MD
LG