Dostupni linkovi

BiH 1. jula saznaje koliko ima stanovnika


Popis stanovništva u BiH, ilustrativna fotografija
Popis stanovništva u BiH, ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina će 1. jula objaviti popis stanovnika koji je završen još 2013.

Tako je odlučila Agencija za statistiku BiH, čiji je predsjednik Velimir Jukić na vanrednoj konferenciji za novinare u srijedu, u poslijepodnevnim satima u Sarajevu, saopštio da je donesen program popisa stanovništva u kojem će se naći 196 hiljada osoba kao stalni stanovnici, a ne kako je to tražila Republika Srpska da oni ne uđu u konačni broj popisanih.

„Vrijeme teče i moramo ići na ovaj način. Zbog toga na ovaj način idemo to rješavati“, poručio je Velimir Jukić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako to obično biva, Agencija za statistiku BiH odluku o tome da objavi popis stanovništva nije donijela jednoglasno. Protiv je bio zamjenik Miljan Popić, upravo iz razloga što je Republika Srpska tražila da oni koji se školuju ili rade u inostranstvu, a imaju adresu u svojoj zemlji, ne budu dio popisa.

O odluci da se ne udovolji ovakvim zahtjevima, Popić je rekao:

„Ja izražavam svoje neslaganje. Smatram da kroz ovakav način obrade ćemo dobiti netačne podatke i nećemo ispoštovati Zakon o popisu iz 2013. godine“, kazao je Popić.

Burno je reagovala i Radmila Čičković, direktorica Zavoda statistiku Republike Srpske, koja kaže za naš radio da je o odluci Agencije za statistiku BiH saznala dok je trajala konferencija za novinare u Sarajevu.

„Prva reakcija je da li će ti podaci biti validni i upotrebljivi. Drugi komentar jeste da smo, zaista, jako iznenađeni da je direktor Jukić to objavio, što smo saznali putem medija. Direktor Agencije utvrđuje program za koji nije bilo saglasnosti između entitetskih zavoda, nije bilo saglasnosti u samoj Agenciji za statistiku, nije bilo konsenzusa na Centralnom opisnom birou“, navodi Čičković.

Različita sporenja oko objavljivanja rezultata popisa stanovništva traju već tri godine, još od vremena kada je 2013. završen.

Najprije zbog toga što i prije popisivanja nisu utvrđeni kriteriji ko je stalni stanovnik, a ko nije.

Iako su statističari tvrdili kako struka treba da se dogovori, itekako je bilo vidljivo da se politika miješala u cijeli slučaj.

Zbog toga su česte bile svađe i na samim konferencijama za novinare kada su se međusobno prepirali čeni ljudi entitetskih i državne agencije za statistiku.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00

Posljednji popis stanovništva Bosna i Hercegovina je imala 1991. Deset godina kasnije, država nije imala ni zakon da bi se popis obavio.

I dok su Srbi insistitirali da se stanovništvo prebroji, protiv su bili Bošnjaci koji su govorili kako to ne treba raditi dok se ne provede Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno svi vrate u prijeratna mjesta boravka.

Kada je konačno 2013. postignut dogovor, a stanovništvo popisano, rezultata tri godine kasnije još nema, iako je to jedan od tri uslova da BiH dobije kandidatski status u Evropskoj uniji.

Bh. javnost spekuliše i kako je i odluka donesena u srijedu, 18. maja, rezultat dolaska zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyta Briana Yeea, koji je ovih dana boravio u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG