Dostupni linkovi

Sud u Skoplju osudio preostalu petoricu u slučaju 'Ćelija'


Ilustracija
Ilustracija

Krivični sud u Skoplju osudio je danas preostalu petoricu optuženih u slučaju "Ćelija" na zatvorske kazne od dve do četiri i po godine zbog učestvovanja u ratu u Siriji.

Prema odluci suda, sva potorica makedonskih državljana su krivi za isto krivično delo "učestvovanje u stranoj vojsci, policiji, paravojsci ili parapolicijskoj formaciji".

Najveću zatvorsku kaznu je dobio Isa Fuga, koji je osuđen na četiri i po godine.

Abdula Abdulahim je osudjen na zatvorsku kaznu od 3,1 godinu, Erol Rustemi je dobio četiri godine, a Imeri Muhamedi i Stefan Stefanovski po dve godine.

Osnovni sud u Skoplju jedan je, kako je saopšteno, preostalu petroricu optuženih u slučaju "Ćelija" proglasio krivim, nakon što su na prethodnom ročištu, 16. maja, dobrovoljno priznali krivicu.

U tom slučaju ukupno je optuženo 11 makedonskih državljana, od kojih su šestorica već na prvom ročištu, na kojem je ocenjivana optužnica, izrazili spremnost da u zamenu za manju kaznu priznaju da su vrbovali makedonske državljane i učestvovali na ratištima na Bliskom istoku.

Presude toj grupi izrečene su 25. marta, a najveću kaznu, sedam godina zatvora, dobio je hodža Memiši Režepi, koji je bio zadužen za vođenje ćelije u kojoj se su prikupljale pare i regrutovali borci.

Preostali su dobili po pet godina. Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je 2. februara optužnicu protiv 11 državljana Makedonije koji su učestovali u paravojnim jedinicama u Siriji i Iraku. U toj grupi je 10 Albanaca i jedan Makedonac.

XS
SM
MD
LG