Dostupni linkovi

Opozicija RS u BG: Utvrditi ko je lagao o finansiranju protesta


Lideri opozicije u RS
Lideri opozicije u RS

Lideri opozicionog Saveza za promene iz Republike Srpske pokrenuće proces pred pravosudjem u Srbiji kako bi se utvrdilo ko stoji iza objavljivanja, kako tvrde, neistinitih tvrdnji da je proteste opozicije u Banjaluci 14. maja finansirala Fondacija "Otvoreno društvo" američkog biznismena Džordža Soroša.

Lideri opozicionih stranaka iz RS izjavili su danas na konferenciji za novinare u Beogradu da je dokument u kojem se navodi da su dobili gotovo pola miliona dolara da bi organizovali proteste falsifikat i da će od srpskih medija tražiti da objave demanti, a da će u RS podneti tužbe za klevetu.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da ne zna ko stoji iza "kampanje blaćenja i dizanja tenzija", ali da veruje da bi "organi Srbije mogli imati neke informacije".

Predsednik SDS-a jer rekao da je povodom protesta vlasti i opozicije u Banjaluci objavljena "neverovatna količina laži, poluinformacija i dezinformacija, koja je velikim delom plasirana iz Beograda i preko beogradskih medija", dodajući da je objavljeni dokument "čista neistina", "klasičan udbaški metod diskvalifikacije ljudi" i nastavak strategije predsedika RS Milorada Dodika da svoje političke protivnike predstavi kao nekoga ko radi proitriv RS.

"Nisam očekivao takvu reakciju u Srbiji i to od restpektabilnih medija", rekao je Bosić.

Internet izdanje "Press Republike Srpske" je 13. maja objavio da je Fondacija "Otvoreno društvo" izdvojila skoro pola miliona dolara za proteste opozicije u RS. Tu vest su preneli Srpska novinska agencija RS (Srna) i javni RTV servis RS – Radio-televizija RS, kao i neki mediji u Srbiji, poput "Informera" i Televizije Pink.

XS
SM
MD
LG