Dostupni linkovi

Svetozar Marović priznao krivicu i izašao iz zatvora


Svetozar Marović napušta zatvor, 17. maj 2016.
Svetozar Marović napušta zatvor, 17. maj 2016.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marović, u utorak ujutro je napustio zatvor u Spužu gdje je bio pritvoren kao osumnjičen za visoku korupciju.

Njegovo puštanje na privremenu slobodu je uslijedilo pošto je sa Specijalnim tužilaštvom sklopio Sporazum o priznanju krivice.

Marović se, po izlasku, nije obraćao javnosti, a njegov advokat, Zdravko Begović je pred novinarima samo konstatovao sklapanje Sporazuma, ali bez ikakvih detalja u vezi njegovog sadržaja.

"Uvažavajući realnost krivičnog postupka koji je dominantno obilježen ulogom svjedoka saradnika koji su dojučerašnji najbliži saradnici ili prijatelji mog branjenika, Svetozar Marović je zaključio Sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužiocem i tako prihvatio odgovornost za krivična djela koja su mu stavljena na teret naredbom Specijalnog tužioca", izjavio je Begović.

Tužilaštvo se do sada nije oglašavalo ovim povodom.

Iako je javnost stekla utisak da će Marović odgovarati kao šef kriminalne grupe, dio medija je objavio nezvanična saznanja da će, ukoliko sud potvrdi sporazum, budvanski moćnik biti kažnjen za krivično djelo – zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Upravo je to jedan od razloga zbog koga pravni zastupnik NVO MANS, advokat Veselin Radulović, kaže da je teško oteti se utisku da je Tužilaštvo od instituta sporazumnog priznanja krivice napravilo nešto što nije njegova svrha.

"Zakon propisuje da sporazumom o priznanju krivice okrivljeni u potpunosti priznaje krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, a prema informacijama koje su dostupne javnosti, Tužilaštvo je sa okrivljenim pregovaralo o krivičnom djelu koje će priznati", kaže Radulović koji smatra da postoje brojne sumnje u vezi sa zaključenjem ovog Sporazuma.

"Prije svega, u vezi sa dogovorenom kaznom. Nije poznato kolika je imovinska korist stečena krivičnim djelima koja se Maroviću i ostalim licima stavlja na teret. Nemamo podatke ni da li je uopšte pokrenuta, odnosno, završena finansijska istraga koja bi dala rezultate u tom smislu. Na kraju, imamo Sporazum koji ostavlja mnogo otvorenih pitanja", rekao je advokat Radulović koji tvrdi da postoji opšti utisak da se ovakvim sporazumima ova lica ne sprečavaju da ubuduće vrše krivična djela.

"Rekao bih da se oni čak podstiču da vrše krivična djela kojima se milionska imovinska korist, a kasnije da dođu u situaciju da se sa Tužilaštvom pogađaju, kako se to čini sada, i da se dogovaraju o visini kazne", kaže Radulović.

U javnosti se, za sada, barata nezvaničnim informacijama da Marovića čeka robija kraća od četiri godine, a finansijski dio, odnosno, visina sume koju će Marović morati da vrati, nije poznat.

Marovićevo puštanje na privremenu slobodu izazvalo je reakcije i u njegovoj Budvi.

Lokalni odbornik opozicione Demokratske Crne Gore, Miomir Pejović, kaže da ne postoji primjer u svijetu da neko ko bespravno siječe drva u šumi dobije tri ili četiri godine zatvora, a da šef organizovane kriminalne grupe bude osuđen na isto toliko.

"Očekujem proširivanje finansijske istrage. Koliko ja znam, jedna od glavnih osoba koja je bila zadužena za iznošenje novca u inostranstvo – Rubén Salgado Escudero je još uvijek na slobodi. On se pojavio niotkud. Po profesiji je slobodni fotograf, međutim, on je osnovao preduzeće Mediteran WTE koje je izvuklo 8,5 miliona eura iz posla sa pogonom za desalinizaciju morske vode. On i skiper Marovićeve jahte, Stjepan Skočajić su lica na koja treba usmjeravati finansijsku istragu. Mislim da su oni bili zaduženi da opljačkani novac iznose u inostranstvo", rekao je Pejović.

Svetozar Marović sa kćerkom Milenom po izlasku iz zatvora, 17. maj 2016, foto: Savo Prelević
Svetozar Marović sa kćerkom Milenom po izlasku iz zatvora, 17. maj 2016, foto: Savo Prelević

Svetozara Marovića, koji je u pritvoru od 17. decembra, ispred zatvora su dočekali kćerka i sin: Milena i Miloš koji su pritvoreni kad i njihov otac.

Milena je već narednog dana puštena iz pritvora, a špekuliše se da je, u međuvremenu, otac preuzeo njen dio krivice.

Miloš je, nakon kraćeg boravka u pritvoru priznao učešće u korupciji i pristao na jednogodišnju zatvorsku kaznu i da vrati 385.000 eura.

Budvanska korupcija je u centar pažnje dospjela prije nekoliko godina izbijanjem afere u vezi sa mamutskom divljom gradnjom na budvanskom rtu Zavala.

Javnost je upoznata i sa aferom u vezi sa državnim zemljištem na budvanskom stadionu Lugovi. Atraktivna parcela od više hiljada kvadrata pored Slovenske plaže ustupljena je bez ikakave nadoknade firmama koje kontroliše Darko Šarić kome se u Srbiji sudi za šverc skoro šest tona kokaina.

Tužilaštvo vodi istragu i za afere: "Copyright", "Properties Investment", "Bulevar", "Krapina", "Otpadne vode", "Jaz", "TQ Plaza", "AMD Budva" i "Prijevor", a visina štete koja je nanijeta budvanskom i državnom budžetu se mjere desetinama miliona eura.

XS
SM
MD
LG