Dostupni linkovi

LGBT populacija među najviše diskrimiranim grupama u Srbiji


Vojvođanska zaštitnica za ljudska prava Aniko Muškinja Hajnrih saopćila je danas da je pripadnici LGBT zajednice medju najdiskriminiranijim grupama, kao i da su u Srbiji i dalje izuzetno visoki homofobija i transfobija.

Kako se navodi u saopćenju, povodom 17. maja, Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, nasilje i diskriminacija su najznačajniji problemi LGBT osoba, iako je došlo do odredjenih pomaka u statusu njihovih ljudskih prava.

"Sva istraživanja potvrdjuju da skoro dve trećine gradjana smatra da je homoseksualnost bolest, više od polovine da je to velika opasnost za društvo, a petina ih poistovećuje s kriminalcima koje treba kažnjavati", saopćila je Aniko Muškinja Hajnrih.

Kako se navodi, u istraživanju provedenom 2015. povećan je postotak gradjana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, ali i dalje se oko 60posto njih ne slažu sa tim da su homoseksualci grupa kojoj se krše osnovna ljudska prava.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se svake godine 17. maja, kao podsjećanje i opomena da svakome pripadaju ljudska prava bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Njime se obilježava dan kada je 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost kao bolest iz Medjunarodne klasifikacije bolesti.

XS
SM
MD
LG