Dostupni linkovi

DIK: U Makedoniji nema uslova za izbore 5. juna


Mesec dana "Šarene revolucije"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

VIDEO: Mesec dana "Šarene revolucije"

Državna izborna komisija (DIK) ocenila je danas da postoje zakonske prepreke za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 5. juna.

Svi članovi tog tela su se složli da u tri od šest izbornih jedinca, ima više glasače nego što je zakonski propisano.

DIK je najavila da će o tome obavestiti predsednika makedonskog parlamenta Trajka Veljanovskog koji bi na osnovu toga mogao da sazove Sobranje koje je raspušteno zbog održavanja izbora i da da promeni odluku o izborima, odnosno da ih odloži.

Izborna komisija je tu odluku donela pošto su tri od četiri najveće makedonske partije potvrdile da neće učestovovati na izborima, jer za to ne postoje regularni uslovi.

Odlaganje izbora, uz ukidanje abolicije za poliltičare, uslov je koji je opozicioni SDSM postavio za nastavak političkih pregovora o rešavanju krize.

Izborne listt u zakonskom roku podnela je jedino vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, dok to nisu uradile najveća opoziciona partija, Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koalicioni partner VMRO DPMNE albanska Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija.

Evropska unija i SAD su najavile da izbore na kojima ne budu čestvovai sve stranke potpisnice Dogovora iz Pržina neće priznati i pozvali su makedonske političare da nadju rešenje kako bi se odložili izbori 5. juna i povukla abolicija za političare, kao i da se nastavi sprovođenje Dogovora iz Pržina koji je trenutno blokiran.

XS
SM
MD
LG