Dostupni linkovi

Incident i vrijeđanja u Skupštini Crne Gore


Poslanici DF u Skupštini skandirali 'Milo, lopove'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Poslanici DF u Skupštini skandirali 'Milo, lopove'

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić izrekao je opomenu poslanicima opozicionog Demokratskog fronta (DF) zbog izazivanja incidenta u Skupštini Crne Gore, na početku zasjedanja u petak.

Krivokapić je upozorio da, ukoliko se ponovi sličan incident, poslanicima dijela opozicije će biti izrečena mjera udaljenja iz Skupštine.

Krivokapić je uputio izvinjenje i građanima i premijeru Milu Đukanoviću zbog incidenta koji se dogodio.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je pozvao Vladu i poslanike Demokratske partije socijalista (DPS) da u ponedjeljak nastave raspravu o rekonstrukciji Vlade i saopštio da niko od njegovih poslanika neće ponoviti riječi koje su se čule prilikom incidenta.

Mandić je odbio da uputi izvinjenje povodom incidenta.

Sjednici, koja je počela nakon 20 sati, nisu prisustvovali poslanici DPS-a, niti članovi Vlade Crne Gore, osim šefa poslaničkog kluba Đukanovićeve partije Milutina Simovića.

Simović rekao da u petak nije bila zaštićena ni Skupština ni Vlada Crne Gore od, kako je rekao, vandalskog i nevaspitanog ponašanja Demokratskog fronta.

"Milo, lopove"

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je premijer Milo Đukanović trebalo da predloži izmjene u sastavu Vlade, prekinuta je u petak nakon nekoliko minuta zbog incidenta.

Poslanici, dijela opozicije iz DF-a izlazak Đukanovića za govornicu, dočekali su skandiranjem "Milo, lopove", na šta je on odgovorio "Bravo, kreteni".

Naguravanje u Skupštini, 13. maj 2016.
Naguravanje u Skupštini, 13. maj 2016.

Nakon što je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić dao pauzu, a direktan prenos sjednice prekinut, došlo je do komešanja, tokom koga su poslanici DF-a, Branko Radulović i Janko Vučinić, vrijeđali i psovali premijera, a zatim i nasrnuli na njega. Đukanović im je uzvratio uvredama.

Veći incident spriječen je zahvaljujući pojedinim poslanicima iz DPS-a i DF-a i pripadnika obezbjeđenje Skupštine Crne Gore.

Atmosferu je pokušao da smiri i predsjednik Skupštine Krivokapić, ali je Janko Vučinić i njega počeo verbalno napadati.

Nakon ovog incidenta Đukanović je napustio parlament, a poslanici su se povukli u klubove.

"Ovo nije dijalog, ovo je ulica"

Poslanik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, rekao je nakon incidenta u Skupštini Crne Gore da je "država dotakla dno".

"Definitivno, ova zemlja zaslužuje mnogo bolje. Moguće i da zaslužuje ovo, ali u ovakvom stanju nema elemenata da se nastavi dalje. Ljudi su pretjerali i bilo bi korisno da se politički penzionišu jer ovo postaje nepodnošljivo. Ovo više nije dijalog, ovo je ulica", rekao je Abazović.

Milo Đukanović, poslije svega, tražio je od Ranka Krivokapića da se sjednica nastavi, ukoliko Krivokapić obezbijedi uslove za rad.

Stanković o incidentu u Skupštini

Povodom incidenta u Skupštini Crne Gore vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da utvrdi da li u postupanjima određenih lica ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja.

Takođe je zatraženo da se o svim preduzetim aktivnostima vrhovni državni tužilac blagovremeno informiše.

Nešto kasnije, na vanrednoj press konfereciji, zamjenik predsjednika DPS-a, Duško Marković, rekao je da za incidente odgovornim smatra i Ranka Krivokapića.

"Svako dalje postupanje DPS-a zavisiće upravo od mjera koje će preduzeti rukovodstvo Skupštine", rekao je Marković.

On je ponašanje DF-a ocijenio kao "ulicarsko i nevaspitano".

Nakon incidenta održan je kolegijum Skupštine, gdje je dogovoreno je da svaki poslanički klub predloži vrstu kazne za sukob u rasponu od javne opomene do udaljavanja.

Iz Demokratskog fronta su nakon toga poručili da će, ukoliko pokušaju da ih udalje iz Parlamenta, oni pozvati građane pred Skupštinu.

"Znam da je neprijatno da oni koji su krali izbore da čuju ono što građani misle o njima", rekao je Andrija Mandić, a na pitanje je li tuča opravdanje za njihove političke ambicije, odgovorio: "Mi smo javno rekli da ćemo proteste prenijeti u Skupštinu Crne Gore!".

Branko Radulović je, pak, novinarima rekao da DF neće inicirati dalja skandiranja u parlamentu.

"Mislim da nećemo nastaviti skandiranje", kazao je Radulović.

Višemjesečni teški pregovori

Podsjetimo, premijer Milo Đukanović je najavio da ce predložiti izbor novih ministara iz redova opozicije i to profesora Milenka Popovića za ministara poljoprivrede, Gorana Danilovića za ministara unutrašnjih poslova, Raška Konjevića za ministara finansija, Borisa Marića za ministara rada i socijalnog staranja, i Milorada Vujovića za funkciju potpredsjednika Vlade.

Ovi kadrovi dolaze iz dijela opozicije (SDP, URA, Demos) koja podržava Sporazum o stvaranju uslova za održavanje slobodnih i fer izbora.

Sporazumu se žestoko protivi Demokratski front koji je proteklih dana žestoko optuživao opzicione kolege za izdaju i kolaboraciju sa Đukanovićevim DPS-om.

Pored ovoga, političkim Sporazumom o stvaranju uslova za održavanje slobodnih i fer izbora i usaglašenim lex specialisom, opoziciji će pripasti više pomoćničkih mjesta u ministarstvima oko 150 mjesta u institucijama po dubini.

Rekonstrukcija Đukanovićeve Vlade usaglašena je između vlasti i dijela opozicije nakon više mjeseci teških pregovora.

Prelazna Vlada ima zadatak da u narednih nekoliko mjeseci iskontroliše rad institucija kako ne bi došlo do zloupotreba u izbornom procesu. Parlamentarni izbori treba da se održe u oktobru ove godine.

Opozicione stranke su do sada iznosile oštre ocjene u odnosu na regularnost dosadašnjih izbornih procesa, ocjenjujući da je vladajuća DPS zloupotrebljavala institucije i pritiskala građane kako ostvarila povoljan izborni rezultat.

Demokratska partija socijalista je odbacivala ove optužbe, ali je pristala da opozicija uđe u institucije, kako bi se skinula svaka sumnja da je bilo manipulacija i kako bi svi učesnici priznali rezultate parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG