Dostupni linkovi

logo-print

Zvizdić - Tusk: BiH spremna na dalji iskorak kao EU


Denis Zvizdić, prilikom ranije posjete Briselu sa šeficom EU diplomatije Federicom Mogherini

Denis Zvizdić, prilikom ranije posjete Briselu sa šeficom EU diplomatije Federicom Mogherini

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u srijedu 11. maja, u Briselu s predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom o ubrzanju evropskog puta BiH.

Zvizdić je rekao je da je krajnji cilj reformi poboljšanje životnog standarda građana i članstvo u EU i NATO savezu.

Istakao je da u BiH vlada pozitivan reformski zamah i da je veoma važno da integrativni procesi napreduju kako bi BiH, a i sve zemlje regije ostale fokusirane na pristupne prioritete koji integrišu, izgrađuju, demokratiziraju i pacifiziraju regiju u cjelini.

Tusk je rekao da je BiH nakon sedam godina zastoja u posljednjih 14 mjeseci napravila vidljive rezultate i odlučno krenula na evropski put. Ponovio je snažnu podršku evropskom putu BiH i reformskim procesima.

Rekao je da je tradicionalno veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i uvijek angažovan na podršci BiH. Pozdravio je ulogu predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH u reformskom zamahu koji taj put ubrzava.

Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu regionalna saradnja i razvijanje dobrih odnosa sa susjedima jedan od prioriteta.

BiH aktivno učestvuje u svim regionalnim procesima, a ove godine predsjedava Srednjoeuropskom inicijativom (CEI) i biti će domaćin samita lidera procesa Brdo-Brijuni.

Naglasio je da je BiH u potpunosti spremna i kapacitirana za daljnji iskorak na evropskom putu i izrazio očekivanja da će to prepoznati evropski prijatelji.

Zvizdić je pozvao Tuska da posjeti Bosnu i Hercegovinu i obilježi jedan od pozitivnih događaja na njenom evropskom putu.

XS
SM
MD
LG