Dostupni linkovi

Bosić: Imam saznanja da na proteste dolaze ekstremisti iz Srbije


Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke
Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je da ga je sinoć telefonski kontaktirao premijer Srbije Aleksandar Vučić i prenio saznanja da postoje organizovane ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na miting u organizaciji predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

On je rekao da je srbijanski premijer apelovao da protesti budu mirni i da je iz razgovora s njim shvatio da i on ima istu vrstu informacija u vezi s dolaskom ekstremista.

Bosić je rekao kako je Dodik odmah po objavljivanju informacije o protestima opozicije izašao sa informacijom da će on organizovati kontraprotest u isto vrijeme i na istom mjestu.

"Na takav način najavio je neku vrstu nasilja i prijetnje. Očekujem od njega da ne ide tim putem jer ipak je to huškanje naroda na narod", rekao je Bosić.

Još jednom je ponovio da Savez za promjene neće odustati od protesta i da je nevjerovatno da od gradske vlasti Banje Luke dobiju odgovor "da su oni rezervisali sve termine u maju i prvu sedmicu juna na glavnom gradskom trgu".

"Jasno je da se vrši svaka moguća opstrukcija. Dobio sam obavještenje da su gradske vlasti odobrile organizovanje protesta u parku Mladen Stojanović. Vidjet ćemo o čemu se radi. Čujem da sve načelnike općina u RS-u koji pripadaju SDS-u ovih trenutaka zove policija RS-a i traži podatke o ljudima koji bi išli na proteste", kazao je Bosić.

On ističe da su tražili da održe mirne proteste u skladu sa zakonima RS-a i bez ikakvih sukoba.

"Ovo što radi Dodik svakako na njega stavlja odgovornost za nemile događaje, ako do njih dođe. Očekujem da i organi Srbije intervenišu ako imaju saznanja o ekstremistima iz Srbije koji bi došli ovdje da prave nerede. Očekujem da će preduzeti korake u tom smjeru", poručuje Bosić.

Na kraju dodaje da od policije RS-a očekuje da radi svoj posao i osigura red i mir u Banjaluci 14. maja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je u srijedu, 11. maja, na press konferenciji u Beogrdu iznio bojazan da može doći do nereda u subotu u Banjaluci i apelovao na političare i građane RS na spuštanje tenzija.

XS
SM
MD
LG