Dostupni linkovi

Cvijanović kritikovala govor Davutoglua na otvaranju Ferhadije


Obnovljena Ferhadija, maj 2016.
Obnovljena Ferhadija, maj 2016.

Premijerka manjeg bosansko-hercegovačkog entititeta, Republike Srpske, Željka Cvijanović ocijenila je da su politički govori na otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci u subotu, 7. maja, "oskrnavili taj događaj".

"Turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu je svojim govorom pokvario prvi dio skupa na kojem smo čuli dobre poruke predstavnika vjerskih zajednica u BiH", rekla Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da vjeruje, kako kaže, u razum naroda, dodavši da zbog toga do sada nije komentarisala poruku koju je turski premijer u ostavci poslao tokom otvaranja Ferhadije.

Ona smatra da narod apsolutno razumije poruke Davutoglua "kada priča o jednim, a ne pominje druge žrtve rata, veliča jednog, a ne osuđuje neke druge ratne lidere, te drži lekcije o tome da li Banjaluka može ili ne da se odvoji od Sarajeva, a ne priča da li Priština može da se odvoji od Beograda".

Cvijanovićeva je rekla da je saglasna sa izjavom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da su na svečanosti trebalo da govore samo predstavnici vjerskih zajednica, a ne političari.

Ističući da je bila zadovoljna kada je slušala predstavnike vjerskih zajednica, Cvijanovićeva je rekla da je važno da je otvorena obnovljena Ferhadija i da je skup prošao mirno, bez najmanjeg incidenta.

U utorak 10. maja je i ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak ocijenio da je govor odlazaćeg premijera Turske Ahmeta Davutoglua u Banjaluci na otvaranju Ferhat-pašine džamije bio uvredljiv.

"Zalažem se da Srbi, Hrvati i Bošnjaci razvijaju dobre odnose sa Turskom, ali se mora jasno reći da ova zemlja više neće biti prisutna u BiH kao u vrijeme Osmanlijskog carstva", rekao je novinarima Crnadak.

Crnadak je ipak rekao da će Predsjednštvo BiH teško postići dogovor o upućivanju protestne note Turskoj zbog govora Davutoglua.

Davutoglu je u subotu, 7. maja, na otvaranju Ferhadije u Banjaluci pohvalio djelo Alije Izetbegovića - ogledano u jedinstvenoj BiH koju kao tekovinu treba očuvati.

Takođe je rekao da je džamija Ferhadija, kao i drugi objekti, zajednička kulturna baština, a u obraćanju okupljenima poručio da je Turska uz njih i da će uvjek biti.

XS
SM
MD
LG