Dostupni linkovi

Hag: Imenovano žalbeno vijeće za Šešelja


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Mehanizam za međunarodne sudove Ujedinjenih naroda (za bivšu Jugoslaviju i Ruandu) imenovao je peteročlano Žalbeno vijeće koje će odlučivati o žalbi na prvostupanjsku oslobađajuću presudu vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju.

Bivši predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i sadašnji predsjednik Mehanizma Theodor Meron predsjedati će Žalbenim vijećem, u kojem će još biti i suci Lee Gacuiga Muthoga, Florence Rita Arrey, Ben Emmerson i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Šešelju je na Haškom sudu potkraj ožujka ove godine izrečena oslobađajuća presuda po svih devet točaka optužnice. Optužba je najavila žalbu u vezi zaključka sudaca o Šešeljevoj pomoći i podršci dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta koji su počinili zločine, stavljene optuženom na teret po zapovjednoj odgovornosti (U Vojvodini, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 1991-1993).

Tužiteljstvo je inače tražilo da Šešelj bude osuđen na kaznu od 28 godina zatvora, a od Žalbenog vijeća je zatražilo da ispravi zaključke o zapovjednoj odgovornosti iz oslobađajuće presude i kazni optuženog ili naloži novo suđenje.

XS
SM
MD
LG