Dostupni linkovi

Mađarska: Odobren referendum o raspoređivanju izbjeglica


Viktor Orban
Viktor Orban

Madjarski parlament odobrio je danas referendum o planu Evropske unije o rasporedjivanju izbjeglica po kvotama u zemljama EU.

Za rezoluciju je glasalo 136 poslanika, a pet je bilo protiv. Referendum koji je predložila Vlada, podržali su poslanici vladajuće partije Fides premijera Viktora Orbana, njen koalicijskipartner Kršćansko-demokratska partija i desničarski Jobik.

Vrhovni sud Madjarske je prošloga tjedna odobrio referendumsko pitanje koje je formulirala Vlada, a koje će glasiti: "Da li želite da Evropska unija propiše obavezno naseljavanje u Madjarskoj ljudi koji nisu madjarski državljani bez odobrenja madjarskog parlamenta?". Na rezoluciju madjarskog parlamenta može biti podnjeta žalba Ustavnom sudu.

Očekuje se da referendum bude održan do oktobra i da će za njegovo održavanje biti izdvojeno oko 18 milijuna dolara. Na referendumu mora glasati više od 50 posto birača da bi rezultat bio prihvaćen.

Premijer Orban, koji odbija primiti izbjeglice, rekao je da će glas "ne" na referendumu biti "u koristi nezavisnosti Madjarske".

XS
SM
MD
LG