Dostupni linkovi

Obama razmatra ukidanje embarga na oružje Vijetnamu


Barak Obama
Barak Obama

Predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost ukidanja 30-godišnjeg embarga na oružje Vijetnamu i razmišlja da li da odgovori na pozive da izgradi bliže vojne veze sa Hanojem iako loša situacija na polju ljudskih prava u Vijetnamu zabrinjava, javlja danas Rojters, pozivajući se na američke zvaničnike.

Debata u američkoj administraciji dostiže vrhunac usred priprema za Obamin put u Vijetnam ovog meseca u cilju jačanja veza između Vašingtona i Hanoja, nekadašnjih ratnih neprijatelja koji sve više razvijaju partnerske odnose pred rastućim teritorijalnim zahtevima Kine u Južnom kineskom moru, navodi britanska agencija.

Na jednoj strani su pojedini zvaničnici u Beloj kući i Stejt departmentu koji kažu da bi bilo preuranjeno u potpunosti okončati ograničenja vojne pomoći pre nego što komunistička vlada u Vijetnamu ne postigne veći napredak u oblasti ljudskih prava.

Tako ne misle i neki drugi zvaničnici, među kojima su mnogi iz Pentagona, koji tvrde da bi jačanje sposobnosti Vijetnama da se suprotstavi Kini u usponu trebalo da postane prioritet, navode izvori bliski razgovorima na tu temu.

Potpuno ukidanje embarga, što Vijetnam odavno želi, otklonilo bi jedan od poslednjih tragova iz vremena Vijetnamskog rata i unapredilo bi normalizaciju odnosa otpočetu pre 21 godinu, ali bi i razgnevilo Peking, koji je osudio Obamino delimično ukidanje zabrane oružja 2014. kao mešanje u ravnotežu moći u regionu, ocenjuje Rojters.

XS
SM
MD
LG