Dostupni linkovi

Opozicija u RS ne ide na sastanak kod Dodika


Milorad Dodik predsjednik RS
Milorad Dodik predsjednik RS

Predstavnici opozicionog Saveza za promjene neće otići na sastanak koji je danas popodne zakazao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako bi pokušao da ubijedi opoziciju da odustane od protesta najavljenih 14. maja.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) je naglasio da Savez za promjene nema o čemu da razgovara sa ljudima koji, kako je naveo, ne urade ništa što obećaju, od referenduma do reformi i boljeg života građana.

"A upravo je to obećala, pa nije uradila vladajuća koalicija na čelu sa Miloradom Dodik", istakao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je dodao da opozicija ne odustaje od protesta zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u RS.

"Ne odustajemo od plana da se okupimo u parku 'Mladen Stojanović', poslije čega ćemo zajedno otići na Trg Krajine bez obzira na zabrane", naglasio je Tadić.

Vlast i opozicija u Republici Srpskoj, manjem bh.entitetu, zakazali su za 14. maj, okupljanja u Banjaluci. Nakon što je opozicija zakazala skup, kontraokupljanje zakala je i vlast opkupljena oko Dodikovog SNSD.

On je ocijenio da zakazivanje kontramitinga vladajuće koalicije istog dana kada je proteste najavila opozicija "dolazi iz straha", dodavši da "ni sijejanje straha ne može i neće biti veće od nezaposlenosti, nezadovoljstva, siromaštva i života na ivici egzistencije".

Tadić je upozorio sve one koji dođu na kontramiting, koji organizuje vlast, da ne zaborave da se na velikom narodnom protestu opozicije nalaze "njihovi kumovi, rođaci i prijatelji - pripadnici istog onog naroda koji je stvarao Republiku Srpsku".

Potpredsednik SDS upozorio je SNSD da organizovanjem "režimskog kontramitinga ne rade stvari kojima će doprinijeti ozbiljnim podjelama u narodu Republike Srpske".

Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić takođe je potvrdio da danas neće otići na sastanak koji je zakazao predsjednik RS Milorad Dodik.

Čavić je danas objavio da će biti kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke na oktobarskim lokalnim izborima.

"Ubijeđeni smo u pobjedu. Siguran sam da će ko god bude protivkandidat, posle dve decenije prestati vladavina SNSD-a Banjalukom", istakao je Čavić posle konvencije NDP-a na kojoj je prisustvovalo oko hiljadu ljudi.

XS
SM
MD
LG