Dostupni linkovi

Počela Skupština CG o novoj vladi i smjeni Krivokapića


Ranko Krivokapić , predsjednik Skupštine Crne Gore
Ranko Krivokapić , predsjednik Skupštine Crne Gore

U Podgorici je počela je sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, novom sastavu Vlade i povjerenju predsjedniku parlamenta, Ranku Krivokapiću.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, grupacije koja je više od pola godine bojkotovala rad Skupštine, rekao je da je “skupština pretvorena u sajovski bunker”, aludirajući na jako obezbjeđenje na ulazu u parlament. On je poručio da je DF došao u Skupštinu da “razobliči najveću krađu u crnogorskoj politici”.

Radulović je, odmah na početku zasjedanja, pozvao da se napravi pauza dok se ukloni obezbjeđenje. “Ovdje je 150 policajaca, naoružanih do zuba”, kazao je Radulović.

Poslanik Fronta, Slaven Đukanović, pitao je čemu toliko policajaca: "Došli su čak i sa psima", kazao je Đukanović.

"Tražimo da naoružani ljudi, koje vi zovete policijom, momentalno napuste parlament", poručio je Đukanović.

Poslanici DF-a su, za razliku od prošle sedmice, mirno ušli u Skupštinu.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, rekao je da ne smatra da je obezbjeđenje prijetnja poslanicima, te ocijenio da se može normalno raditi.

Premijer Milo Đukanović u petak je uputio predlog za razrješenje dva i izbor četiri člana Vlade.

Đukanović je za potpedsjednika Vlade predložio Milenka Popovića, za ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, za ministra finansija Raška Konjevića, a za ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića.

Popović, Danilović, Konjević i Marić kandidati su Demosa, Socijaldemokratske partije (SDP) i Građanskog pokreta URA.

Funkcioner URE, Neđeljko Rudović kazao je da će Demos, URA i SDP predložiti kandidata za ministra poljoprivrede u prelaznoj vladi izbornog povjerenja, nakon što je to odbila Socijalistička narodna partija.

XS
SM
MD
LG