Dostupni linkovi

Hrvatski sveštenik zamerio predsednici zbog kritike NDH


Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatski sveštenik Luka Prcela je, u prenosu propovedi na hrvatskoj državnoj televiziji, oštro zamerio predsednici Kolindi Grabar Kitarović zbog izjave da je NDH bila zločinačka, prenela je televizija N1.

Upitao je ko kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 1941. do 1945. godine.

"Ako je morala to da kaže pred Amerikancima, onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki", naveo je Prcela, prior dominikanskog manastira u Splitu.

Takođe, Prcela je naglasio da treba da prestanu da "sami po sebi pljuju".

"Pa nismo mi bombardovali ni Drezden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vreme za vreme ove dvojice predsednika koji su bili, možemo kazati, predsednici antihrvatske države. I zato mi je drago što su naši branitelji dobili svoga ministra branitelja", zaključio je Prcela.

Na kritiku je Grabar Kitarović odgovorila putem društvene mreže Fejsbuk.

"Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti", napisala je predsednica na Fejsbuk profilu, prenosi Hina.

I Hrvatska radio-televizija reagovala je objašnjavajući da "stavovi i mišljenja koji se prenose u direktnim radijskim i televizijskim prenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radio-televizije", prenosi Hina.

"Hrvatska radio-televizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takvog govora", piše u kratkom odgovoru HRT-a.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji rekli su za Hinu da ne mogu da komentarišu Prcelinu izjavu, s obzirom da se radi o dominikancima, pa to može hrvatski dominikanski provincijal.

XS
SM
MD
LG