Dostupni linkovi

Predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije: Stabilnost Balkana je važna


Bezbjednosni forum "To Be Security" (2BS) u Budvi, 6. maj 2016.
Bezbjednosni forum "To Be Security" (2BS) u Budvi, 6. maj 2016.

Predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, ocijenili su u subotu da je veoma važna stabilnost Zapadnog Balkana za opšte bezbjednosne prilike u Evropi.

Vujanović, Grabar Kitarović i Pahor su govorili na bezbjednosnom forumu "To Be Security" (2BS) u Budvi, na kome se od petka raspravlja o raznim bezbjednosnim temama u regionu i Evropi.

Vujanović je ocijenio da je važno da Crna Gora postane članica NATO što prije kako bi se vidjelo da se prihvataju, poštuju i valorizuju reforme u oblasti odbrane i ukupnog društva. On je izrazio uvjerenje da će sve države članice NATO brzo rafikovati pristupni protokol za Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, značajno je da Bosna i Hercegovina ubrza svoje aktivnosti i da Makedonija što prije reši pitanje članstva u NATO-u.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je Crnoj Gori pozivinicu za NATO i kazala da se nada da će brzo biti članica te alijanse, kao i Evropske unije.

Ona smatra da Crna Gora u ovoj fazi pristupanja treba da razmišlja o postpristupnoj strategiji, o tome kako će se profilisati kao država poslije ulaska u NATO i EU, šta su državni ciljevi i kako se to želi postići.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da države članice NATO u regionu imaju odgovornost da više sarađuju.

XS
SM
MD
LG