Dostupni linkovi

Nemačka očekuje da Turska sprovede sporazum EU-Turska


Redžep Tajip Erdogan i Angela Merkel
Redžep Tajip Erdogan i Angela Merkel

Nemačka, glavni tvorac sporazuma EU-Turska o migrantima, insistira na tome da Ankara poštuje sporazum važan za rešavanje migrantske krize, što je znak zabrinutosti Berlina posle najave odlaska turskog premijera Ahmeta Davutoglua, navodi agencija Frans pres.

"Evropska unija i Nemačka će takodje u budućnosti ispuniti sve svoje obaveze i očekujemo isto od Turske", rekao je danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Georg Štrajter.

On je ovo rekao pre nego što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da se Turska neće povinovati jednom od uslova Evrope.

Erdogan je rekao danas da Turska neće menjati svoj antiteroristički zakon kao što je tražila Evropska unija u zamenu za ukidanje šengenskih viza za gradjane Turske.

"Kancelarka je do sada vrlo dobro radila s turskim premijerom Davutogluom i svim turskim zvaničnicima i mi polazimo od principa da će se ta dobra i konstruktivna saradnja nastaviti s novim premijerom", dodao je Štrajter.

Portparol je naglasio da sporazum o migrantima nije potpisan izmedju EU i Davutoglua nego izmedju EU i Turske.

I nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer insistirao je na sprovodjenju tog sporazuma bez obzira na to ko se u Turskoj bavi tim poslom. U okviru evropskih institucija takodje se postavlja pitanje o posledicama odlaska Davutoglua.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je nadu da će buduća turska vlada i budući premijer, ko god on bio, nastaviti dosadašnju saradnju.

Sporazum s Turskom, za koji se Angela Merkel smatra jednim od tvoraca, de fakto znači da Evropa prebacuje na Ankaru upravljanje prilivom migranata koji žele da dodju u Evropu, u zamenu za ustupke kao što su ukidanje viza turskim državljanima. Sporazum predvidja vraćanje u Tursku svih migranata koji su ilegalno morem prešli u Grčku, posle stotine hiljada njih koji je tako stiglo u Grčku 2015. godine. Zauzvrat Evropljani su se obavezali da će prihvatiti po jednog sirijskog izbeglicu za svakog Sirijca vraćenog u Tursku.

XS
SM
MD
LG