Dostupni linkovi

Hrvatska predsjednica: Prevlaku bolje riješiti dijalogom


Prevlaka
Prevlaka

Crna Gora i Hrvatska još jednom treba da pokušaju da dogovorom riješe spor sa Prevlakom, prije nego što to pitanje dođe pred međunarodni sud, izjavila je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

Ona smatra da bi državne granice trebalo utvrditi neposrednim dogovorom i sklopiti ugovor o granici.

Prema njenim riječima, mora se poći od međunarodnopravnog načela poštovanja bivših republičkih granica, što su obje zemlje prihvatile osnovnim dokumentima.

"I o izlasku pred neko međunarodno tijelo, bilo međunarodni sud bilo arbitražu, trebalo bi se usaglasiti", rekla je Grabar Kitarović za podgoričke "Vijesti".

Ona je naglasila da je od uspostavljanja "privremenog" režima prošlo previše vremena i smatra da su obje zemlje dovoljno zrele da riješe pitanje Prevlake u duhu dobrosusjednih odnosa i prijateljstva.

Spor između Crne Gore i Hrvatske o Prevlaci postoji od raspada bivše Jugoslavije jer obje zemlje smatraju da im ovaj dio teritorijalno pripada.

U više navrata pokušano je da se postigne dogovor o Prevlaci ali je ovaj problem završio na arbitraži u Hagu, gdje treba da se donese odluka o ovom sporu.

XS
SM
MD
LG