Dostupni linkovi

Lajčak: Slovačka nema problem sa ukidanjem viza Turcima


Miroslav Lajčakcould continue EU process;Prague, 02Dec
Miroslav Lajčakcould continue EU process;Prague, 02Dec

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas da Slovačka ne vidi problem u ukidanju viza za putovanja građana Turske u Evropsku uniju, kao što podržava i viznu liberalizaciju za Kosovo, Ukrajinu ili Gruziju, ali da je to proces zasnovan na ispunjavanju kriterijuma.

"Ne želimo i sigurno ne bi prihvatili da u slučaju nekih zemalja kada uslove ispune dolazimo sa dodatnim, a u slučaju drugih zažmurimo na oba oka samo da možemo da donesemo političku odluku", kazao je Lajčak, javlja slovačka agencija TASR.

Lajčak je podsetio da Slovačka generalno pozitivno ocenjuje viznu liberalizaciju i podržava je ne gledajući koja zemlja je u pitanju - Gruzija, Ukrajina ili Kosovo.

"Preporuka komisije je uslovna i vezana je za to da Turska ispuni kriterijume. Mi, a uveren sam i ostale zemlje članice Evropske unije, insistiraćemo na tome da Turska sve kriterijume ispuni. A nakon toga nema problema", rekao je Lajčak.

Preporuku Evropske komisije da se građanima Turske ukinu vize kao deo sporazuma Ankare i Brisela o zaustavljanju izbegličkog talasa pred granicama EU kritikovala su juče preostala tri šefa diplomatija članica Višegradske grupe na sastanku u Pragu na kome je umesto Lajčaka bio samo državni sekretar.

XS
SM
MD
LG