Dostupni linkovi

Njemačka imenovala specijalnog izaslanika za Makedoniju


Nakon praznične pauze u Makedoniji je nastavljena "Šarena revolucija" Skoplje, 3. maja 2016 .
Nakon praznične pauze u Makedoniji je nastavljena "Šarena revolucija" Skoplje, 3. maja 2016 .

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova imenovalo je Johanesa Hajndla za specijalnog izaslanika za posredovanje u rješavanju duboke političke krize u Makedoniji.

Ambasador Hajndl će raditi u koordinaciji sa predstavnicima EU i SAD, javili su skopski mediji pozivajući se na zvanični "Twitter" profil njemačkog ministarstva.

Hajndl je rođen 1965. godine u Minhenu.

Bio je novinar, diplomata i ambasador Njemačke u Češkoj i Austriji, a bio je zaposlen i u njemačkoj ambasadi u bivšoj Jugoslaviji.

U Makedoniji su nakon praznične pauze nastavljeni protesti opozicije "Šarena revolucija u utorak 3. maja a planiranis u i za večeras , srijeda 4.maja.

Istovremeno kontra skupovi pristalica vladajuće VRMRO DPMNE nijesu nastvljni u Skoplju ali jesu u gradovima u unutrašnjosti zemlje.

Povod za početak građanskih protesta 12. aprila bila je odluka predsjednika Makedonije Djordja Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora.

Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski. Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji donio u dogovoru s Gruevskim.

Demonstranti u građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika Ivanova, odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, zatim da vlada podnese ostavku i da se umjesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Jedan od zahteva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rješavanju krize.

XS
SM
MD
LG