Dostupni linkovi

Sukobi zbog prebacivanja migranata u Parizu


Sukobi sa policijom u Parizu, ilustracija
Sukobi sa policijom u Parizu, ilustracija

Nekoliko stotina migranata i demonstranata sukobilo se u srijedu, 4. maja, sa policijom u Parizu prilikom evakuacije divljeg izbegličkog kampa iz jedne napuštene gimnazije u 19. pariskom okrugu.

Šef policije Michel Cadot rekao je da je oko 300 migranata iz Sudana, Eritreje i nekoliko izbjeglica iz Sirije živjelo je u napuštenoj zgradi gimnazije u francuskoj prijestonici.

Cadot je naveo da su gradske vlasti zahtijevale evakuaciju i da je policija u rano ujutro postupila po naređenju i počela da raseljava migrante.

Tom prilikom policija se sukobila sa migrantima koji su blokirali ulaz u školu Žan Žors na sjeveroistoku Pariza. Policajci su ispalili suzavac, dok su ih migranti gađali kamenicama.

Cadot je rekao i da su u protestima učestvovali i pojedini građani koji već mjesecima protestuju zbog najavljene reforme zakona o radu.

Gradske vlasti saopštile su da su raseljeni migranti smješteni u organizovane izbjegličke centre i da su ohrabreni da podnesu zahteve za dobijanje azila u Francuskoj.

Policija je u poslednjih nekoliko mjeseci rutinski raselila i očistila nekoliko divljih izbjegličkih kampova širom Pariza.

XS
SM
MD
LG