Dostupni linkovi

Kruz odustao, Tramp verovatni kandidat


Ted Kruz sa suprugom nakon objave da odustaje od kampanje
Ted Kruz sa suprugom nakon objave da odustaje od kampanje

Donald Tramp pobedom u Indijani praktično je osigurao republikansku nominaciju za predsednika SAD, njegov glavni rival Ted Kruz je odustao od dalje trke. Hilari Klinton je izgubila u Indijani od svog rivala Berni Sandersa, ali je i dalje na čelu u demokratskom taboru.

Kruz je svojim pristalicama u Indijanapolisu poručio da je "njegov put ka pobedi presečen", ali im se zahvalio na podršci i nazvao ih "izuzetnim patriotama", prenosi Glas Amerike.

“Zajedno dali smo sve od sebe u Indijani. Sve što smo imali. Ali glasači su izabrali drugi put. Stoga, teškog srca, ali i uz bezgraničan optimizam povodom dugoročne budućnosti naše zemlje, suspendujemo našu kampanju”, rekao je Kruz.

Indijana je, suštinski, bila poslednja šansa za Kruza da preokrene negativne trendove i uz pomoć malo političke magije pretekne Trampa u trci za republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Americi.

To se nije dogodilo, pa rezultat iz Indijane garantuje Trampu prilično lak put ka 1.237 delegata, koliko mu je potrebno kako bi obezbedio titulu republikanskog kandidata na izborima.

Njegov protivkanddiat je sada slabašni Džon Kasik.

"Zemlja zavisi od Indijane... Ukoliko Indijana ne učini nešto cela država mogla bi skliznuti u politički ambis", bila je glavna Kruzova poruka pred predizbore.

Donald Tramp nakon pobede je rekao da je u životu imao mnogo takmičenja na sportskom planu, u biznisu i sada u politici, i uljudno pohvalio svog protivnika:

"Ne znam da li se ja njemu sviđam ili ne, ali Ted Kruz je snažan protivnik i veoma pametan momak", rekao je Tramp i pozvao na jedinstvo svoje partije u daljoj borbi protiv demokratskog kandidata Hilari Klinton.

Tramp, medutim, ima velike protivnike u svojoj partiji zbog kontroverznih i rasističkih stavova.

Neki od uglednih republikanaca najavili su svojevremeno da će, ako kandidat bude Tramp, na predsedničkim izborima glasati za demokratskog kandidata.

Uprkos tome ili zahvaljujući takvim stavovima, Tramp odnosi ubedljivu pobedu, uključujući i Njujork.

XS
SM
MD
LG