Dostupni linkovi

Istanbul organizira prvi Svjetski humanitarni samit


 Stephen O’Brien
Stephen O’Brien

Najmanje 80 zemalja sudjelovat će 23. i 24. Maja na prvom Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu i dogovarati učinkovitije metode suočavanja sa sve oštrijim krizama, objavio je visoki dužnosnik UN-a.

Voditelj humanitarnih operacija pri Ujedinjenim narodima Stephen O'Brien pozdravio je velik broj dosad prijavljenih sudionika, iako je to manje od polovice od 193 država članica UN-a (1934 .

Samo će 45 zemalja biti zastupljeno na razini šefova država ili vlada, rekao je O'Brien i objasnio da to neće biti donatorska konferencija, već prilika da se čelnici angažiraju snažnije politički sudjelovati u humanitarnim operacijama.

Prema izvještaju UN-a objavljenom u januaru, a o kojem će se razgovarati na samitu u Istanbulu, humanitarne potrebe narasle su s 2 milijarde dolara u 2000. na 24,6 milijardi u 2015.

U Istanbulu će 15 radnih skupina razgovarati o različitim sadržajima, kao što su edukacija u izvanrednim situacijama, uloga žena u krizama, zaštita novinara ili humanitarna načela i zakoni ratovanja.

XS
SM
MD
LG