Dostupni linkovi

Opozicioni DF u utorak veče pred Skupštinu Crne Gore


Milan Knežević tokom protesta u Podgorica u decmbru 2015.
Milan Knežević tokom protesta u Podgorica u decmbru 2015.

Opozicioni Demokratski front (DF) u Crnoj Gori organizovat će u utorak veče, 3.maja, ispred zgrade parlamenta protest, sa ciljem da izvrši politički pritisak da se formira prijelazna vlada, bez aktuelnog premijera Mila Đukanovića.

Poslanik DF-a Milan Knežević izjavio je kako će na uličnom protestu "s narodom" biti odlučeno hoće li se ta opoziciona koalicija vratiti u Skupštinu Crne Gore, koja u srijedu , 4.maja, treba da započne sjednicu na kojoj će biti izabrano pet ministara iz opozicije u crnogorsku vladu na čelu sa Đukanovićem.

Od kraja septembra 2015. godine, prosrpski i proruski DF je u više navrata pokušavao da uličnim protestima da smijeni Đukanovićevu vladu te da se umjesto nje formira takozvana prelazna vlada.

Masovnost uličnih prosvjeda, međutim, prema ocjenama analitičara, nikada nije imala respektabilnu snagu faktora koji bi mogao uticati na političke promjene u Crnoj Gori.

Ostale opozicione stranke prihvatile su Đukanovićevu ponudu da u vladu daju pet ministara, radi nadzora predizbornog procesa uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani u prvoj polovini oktobra ove godine.

DF još od 2015. godine bojkouje rad parlamenta, a opoziciju koja je ušla u vladu, optužioje za "izdaju". Prema ocijeni DF, samo prelazna vlada bez Đukanovića na njenom čelu, može garantovati da će naredni parlamentarni izbori biti demokratski.

XS
SM
MD
LG