Dostupni linkovi

Ateisti Srbije: Vučić, Dodik i Diković da proslavljaju Uskrs u svojoj kući


Ilustracija
Ilustracija

Udruženje Ateisti Srbije najoštrije je danas protestovalo zbog, kako navodi, kršenja Ustava Srbije i unošenja verskih običaja samo jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, u ustanove Vojske Srbije.

"Dužni smo da reagujemo na to što se Uskršnji običaji unose, ni manje ni više nego u Generalštab Vojske Srbije, čime se Vojska Srbije pretvara u vojsku jedne verske zajednice - pravoslavne, i samo jednog naroda - srpskog", piše u saopštenju Ateista.

Oni su reagovali na današnju posetu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Generalštabu, tokom koje su sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem proslavili Uskrs i tucali se uskršnjim jajima.

"Uskrs je porodični praznik, pa tako svoje obrede i tucanje izvolite obaviti u privatnosti svojih domova, izvan institucija države. Neka gospodin Diković skine uniformu i tada se slobodno tuca sa Vučićem i Dodikom, bez da to radi ispred Vojske Srbije i u ime pripadnika te iste vojske", poručili su iz udruženja.

Ateisti navode da je u pitanju i kršenje Zakona o Vojsci Srbije, jer se tako šalje poruka građanima koji nisu Srbi pravoslavne vere, da "Vojska Srbije nije njihova vojska, a da Srbija nije sekularna republika svih svojih građana".

XS
SM
MD
LG