Dostupni linkovi

Irački demonstranti kampuju u Zelenoj zoni


Demonstranti u Zelenoj zoni
Demonstranti u Zelenoj zoni

Na stotine pristalica uticajnog šiitskog imama Moqtade al-Sadra kampuju u nedelju ispred iračkog parlamenta, u koji su prethodnog dana upali. Demonstranti su se ulogorili u Zelenoj zoni, besni zbog odlaganja da se usvoji nova nestranačka vlada tehnokrata.

Svoje zahteve i ogorčenost doneli su direktno u političko dvorište, s obzirom na to da se u Zelenoj zoni nalaze ambasade i zgrade državnih institucija.

Snage bezbednosti ispalile su suzavac na okupljene u pokušaju da spreče ulazak ljudi u Zelenu zonu, ali nije bilo većih sukoba, izveštava BBC.

U iračkoj prestonici uveden je policijski čas, a ulazi u grad privremeno su zatvoreni.

Premijer Iraka Haider al-Abadi pozvao je demonstrante da napuste Zelenu zonu u radijusu od 10 kvadratnih kilometara i da se vrate na mesto određeno za proteste.

Irački politički sistem već duže vreme je izložen kritikama zbog toga što promoviše nekvalifikovane kandidate i podstiče korupciju. Na listi percepcije indeksa korupcije, Irak se nalazi na 161. od 168 mesta.

“Ili će korumpriani (zvaničnici) i kvote ostati ili će pasti cela vlada i niko neće biti izuzet”, rekao je al-Sadr u televizijskom obraćanju neposredno pre upada mase u parlament.

XS
SM
MD
LG