Dostupni linkovi

logo-print

Vijeće ministara BiH moglo biti kompletirano 11. maja


Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH bi konačno moglo biti kompletirano 11. maja.

Vijeće ministara je u četvrtak poslalo zahtjev Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i) i CiK-u za provjeru istinitosti podataka koje je u prijavnom obrascu naveo Ismir Jusko, SBB-ov (Savez za bolju budućnost) kandidat za poziciju državnog ministra prometa i komunikacija.

"SIPA je jučer zaprimila zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Centralne izborne komisije BiH naveo Ismir Jusko, predloženi kandidat za ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH. Policijski službenici SIPA-e, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, poduzimaju odgovarajuće aktivnosti u cilju provjere istinitosti informacija koje je predloženi kandidat naveo nakon čega će rezultate izvršenih provjera u zakonskom roku dostaviti predsjedavajućem Vijeća ministara BiH", istakli su iz SIPA-e za Klix.ba

U skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH rok za provjeru kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH iznosi 30 dana.

Vijeće ministara BiH već mjesecima funkcioniše nepotpuno, nakon što su smijenjeni kadrovi Demokratske fronte. Ulaskom SBB-a u vlast na upražnjena mjesta predloženi su bili Bakir Dautbašić i Sead Jusić.

Međutim, nedugo nakon toga Dautbašić je uhapšen a trenutno je u toku sudski proces protiv njega. Zbog toga je cijeli proces imenovanja novih ministara odložen.

SIPA i CIK su već provjerili sve podatke u vezi Seada Jusića, koji je SBB-ov kandidat za zamjenika državne ministrice odbrane, tako da se sada samo čekaju rezultati provjere za Ismira Jusku, koji će biti imenovan na poziciju ministra prometa i komunikacija BiH.

Ukoliko SIPA u toku slijedeće sedmice dostavi potrebne podatke Vijeću ministara BiH, novi ministri bi već na narednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH 11. maja mogli biti zvanično potvrđeni, a Vijeće ministara bi konačno moglo funkcionisati u punom kapacitetu.

XS
SM
MD
LG