Dostupni linkovi

Pauza u protestima u Makedoniji tokom praznika


Detalj sa protesta u Skoplju 27. aprila 2016.
Detalj sa protesta u Skoplju 27. aprila 2016.

U Makedoniji tokom predstojećih praznika neće biti građanskih antirežimskih protetesta u organizaciji pokreta "Protestujem", kao ni kontraprotesta pristalica vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Građanskih proteresta u oganizaciji pokreta "Protestujem" neće biti nekoliko dana tokom predstojećih praznika, objavio je taj pokret koji je pokrenuo višednevne protste zbog odluke makedonskg predsednika Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih se vode krivične istrage i postupci.

Iz pokreta "Protestujem", koji okuplja više od 80 nevladinih organizacija, kažu da je poslije praznika, od utorka, moguća radikalizacija protesta na koje izlaze građani koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Te proteste je podržala opozicija, prdvođena SDSM Zorana Zaeva i albanska partija Besa.

Najavljeno je moguće uključivanje novih elemanta u građanske proteste i povećanje masovnosti. Razlog za nekoliko dana pauze u organizaciji protesta je, kako navode iz pokreta "Protestujem", jeste to što će veliki broj građana otići preko praznika u rodna mjesta.

Najmasovniji antirežimski protesti se održavaju u Skoplju.

I predstavnici provladinog Gradjanskog pokreta za odbranu Makedonije su najvili da će svoje proteste "staviti u mirovanje do završetka vjerskih praznika".

"Posle praznika ćemo nastaviti tamo gdje smo stali", rekao je predstavnik tog udruženja Aleksandar Pandov.

Povod za početak građanskih protesta 12. aprila bila je odluka predsjednika Makedonije Djordja Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora.

Medju njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski. Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji donio u dogovoru s Gruevskim.

Demonstranti u građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika Ivanova, odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, zatim da vlada podnese ostavku i da se umjesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Jedan od zahteva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.


XS
SM
MD
LG