Dostupni linkovi

Liberalna partija Crne Gora neće podržati usvajanje Lex specialisa


Andrija Popović , predsjednik Liberalne partije Crne Gore
Andrija Popović , predsjednik Liberalne partije Crne Gore

Liberalna partija, članica crnogorske vladajuće koalicije neće podržati usvajanje Lex specialisa u Skupštini Crne Gore, navodi se u saopštenu te partije.

"Tragično je da se potvrdila činjenica da je interes društva i građana postao predmet politikanskih kompromisa. Poslanik Liberalne partije neće podržati ovaj akt u aktuelnoj formi, osim vanredno, ako ne dođe do njegovih drastičnih promjena amandmanskim djelovanjem, za što ga je Predsjedništvo i ovlastilo".

Predsjedništvo je ocijenilo da najavljena Vlada „izbornog povjerenja“ osim što nema legalitet, nema ni legitimitet građana Crne Gore i protivna je svakoj liberalno-demokratskoj tekovini i neviđena u modernom svijetu. Vladu će sačinjavati ljudi koji će faktički sa ulice ući u njen sastav, a koje građani nikada nijesu birali u bilo kojem svojstvu za svoje predstavnike. Pitanje je i da li su pojedini kandidati otvoreni protivnici države Crne Gore i koliko je dobro da takvi pojedinci obnašaju najodgovornije funkcije, navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Višemjesečni pregovori vladajuće Demokratske partije socijalista i dijela opozicionih stranaka o formiranju Vlade izbornog povjerenja, u utorak su formalno okončani.

Usaglašeni Sporazum o fer i slobodnih izbora na osnovu kojeg će se formirati prelazna Vlada, potpisale su građanske opozicione stranke SDP Ranka Krivokapića, Demos Miodraga Lekića i Građanski pokret URA Žarka Rakčevića.

Sa strane vlasti Sporazum je potpisao predsjednik DPS-a Milo Đukanović i Bošnjačka stranka.

Učesnici parlamentarnog dijaloga su usaglasili i Lex specialis, poseban i privremen Zakon koji će važiti do okončanja parlamentarnih izbora, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Očekuje se da predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić odredi datum otvaranja rasprave i izglasavanja Lex specialisa.

XS
SM
MD
LG