Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja neuspješno i drugu raketu srednjeg dometa


Lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji, 4.marta
Lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji, 4.marta

Sjeverna Koreja lansirala je u četvrtak i drugu raketu srednjeg dometa po svemu sudeći ponovo neuspješno, saopštio je jedan zvaničnik Ministarstva odbrane Južne Koreje, par sati nakon što su to i prvi put pokušali, objavio je Reuters.

Ranije je objavljno da je Sjeverna Koreja pokušala je u četvrtak, 28.aprila da ispali raketu srednjeg dometa, ali je projektil ubrzo nestao s radara i pao, saopštio je neimenovani zvaničnik iz Ministarstva odbrane Južne Koreje, Reutersu.

Prema navodima iz Seula, sjeverni susjed je ispalio "projektil koji se čini da je raketa srednje dometa 'musudan' sa istočne obale" korejskog poluostrva.

"Raketa je pala nekoliko sekundi nakon lansiranja".Raketa "musudan" ima domet od 2.500 do 4.000 kilometara.

Prema riječima zvaničnika Sjeverne Koreje, oni zajedno sa SAD analiziraju uzrok pada rakete. Agencija Jonap je navela da južnokorejska vojska nije uspjela da uhvati lansiranje rakete na vojnom raduru, već da je uočio američki satelit.

Izolovana Sjeverna Koreja je u proteklih nekoliko sedmica ispalila u more više raketa i artiljerijskih projektila testirajući tako svoje tehnologije uoči rijetkog Kongresa Radničke partije koji je zakazan za 6.maj.

Predstavnici Južne Koreje i eksperti su ranije naveli da bi Sjeverna Koreja mogla ponovo pokušati da izvede novu nuklernu probu, naročito nakon neuspjeha sa lansiranjem prethodne rakete početkom aprila.

XS
SM
MD
LG