Dostupni linkovi

Promocija knjige "Krvnikov trag" u Sarajevu


Radovan Karadžić i Ratko Mladić
Radovan Karadžić i Ratko Mladić

U Sarajevu će danas biti održana promocija knjige "Krvnikov trag", urednika Guardiana i dobitnika Pulicerove nagrade, Juliana Borgera.

Knjiga govori o traganju za balkanskim ratnim zločincima, koje je optužio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, i njihovog hvatanja.

Radio Slobodna Evropa će tokom dana obajaviti ekskluzivni intervju sa Julianom Borgerom.

Borger pripovijeda kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić konačno pronađeni i opisuje intrigantne detalje o hapšenju Slobodana Miloševića, predsjednika Jugoslavije i prvog šefa države kojem je suđeno pred nekim međunarodnim tribunalom za zločine počinjene u ratu.

Na osnovu intervjua s bivšim pripadnicima specijalnih snaga, obavještajcima i istražiteljima iz desetak zemalja – od kojih je većina prvi put progovorila o svom angažmanu – knjiga rekonstruira četrnaest godina dugi lov na ljude koji je bio proveden skoro u potpunoj tajnosti.

Nakon što je podigao optužnice protiv najgorih ratnih zločinaca u Evropi poslije nacističke ere, Haški tribunal je na koncu uspio uhvatiti svakog od 161 osumnjičenog sa svoje liste, što predstavlja nezapamćen uspjeh u političkoj i vojnoj historiji svijeta.

XS
SM
MD
LG