Dostupni linkovi

Više od 800 pripadnika Al Kaide ubijeno u Jemenu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više od 800 osumnjičenih pripadnika Al Kaide ubijeno je u ofanzivi jemenske vojske protiv džihadista na jugu zemlje, saopštila je danas arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

"Operacija je okončana tako što je ubijeno više od 800 pripadnika Al Kaide, medju kojima i lideri te organizacije, i bekstvom nekih od njih", navodi se u saopštenju koalicije, javila je agencija SPA.

Jemenski vojnici pokrenuli su operaciju kako bi sa juga oterali borce Al Kaide i Islamske države koji su zauzeli tu priobalnu oblasti u jeku gradjanskog rata u Jemenu. Vojni zvaničnici su rekli da su juče preuzeli kontrolu nad gradom Mukala, uporištu Al Kaide od aprila 2015. godine.

U Jemenu godinu dana besni rat između međunarodno priznate vlade i šiitskih pobunjenika Hutija, saveznika bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, koga podržava Iran.

Al Kaida je iskoristila haos izazvan rasplamsavanjem sukoba i zauzela Mukalu, glavni grad velike provincije Hadramut i kolevke porodice Osame Bin Ladena, osnivača ove sunitske ekstremističke grupe.

XS
SM
MD
LG