Dostupni linkovi

Bjerregård: Novinarima su potrebni dobri poslodavci


Mediji
Mediji

Udruženje novinara BiH domaćin je ovogodišnjeg dvodnevnog sastanka Evropske federacije novinara (EFJ), koji će u ponedjeljak zvanično biti otvoren u Sarajevu.

Tim povodom danas je upriličena panel diskusija na kojoj su predstavnici udruženja novinara, sindikata medija, te medijski eksperti govorili o aktivnostima u novinarstvu.

"Pred novinarima koji rade na prostorima Balkana su veliki izazovi. Prva stvar je da moraju imati jake organizacije, koje će im pomoći da imaju bolje uvjete kako bi ostvarili izuzetne rezultate u radu", kazao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

Dakle, potrebni su dobri poslodavci, koji će, kako kaže, s novinarima sjesti i voditi socijalni dijalog da bi se došlo do tih boljih uvjeta rada, koji su preduvjet da bi se pokrenulo istraživačko novinarstvo. Takvo novinarstvo, smatra, će ojačati stepen znanja i rada medija - stuba modernog društva.

Direktorica EFJ Renate Schroeder najavila je da će se više od 100 novinara u naredna dva dana baviti pitanjima vezanim za slobodu udruživanja novinara i javnim emiterima.

Udruženje BH novinari je od 2014. godine punopravni član EFJ-a, koja je krovna organizacija novinara Evrope sa sjedištem u Briselu. Ima 73 članice (udruženja novinara i novinarske sindikate) iz 43 države.

XS
SM
MD
LG