Dostupni linkovi

Savez antifašističkih boraca Hrvatske organizuje komemoraciju u Jasenovcu


Spomenik u Jasenovcu, 2016.
Spomenik u Jasenovcu, 2016.

U Jasenovcu se danas održava treća ovogodišnja komemoracija žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata koju organizuje Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Zvanična državna komemoracija povodom 71. godišnjice proboja logoraša održana je 22. aprila, ali su je zbog "revitalizacije i relativizacije ustaštva" bojkotovali Savez antifašističkih boraca, Srpsko narodno veće i Koordinacija jevrejskih opština koja je 15. aprila održala svoju komemoraciju za jasenovačke žrtve.

Današnja komemoracija će početi okupljanjem ispred Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac, nastaviće se u koloni sjećanja prema spomeniku "Cvijet" i završiti polaganjem cvijeća.

Na komemoraciji će govoriti bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a prisustvovaće lider SDP Zoran Milanović, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, kao i više nevladinih organizacija i udruženja Roma.

Uz poziv na komemoraciju, kako prenosi Hina, organizatori su pozvali građane, antifašiste, udruženja i institucije koje se zalažu za odbranu osnovnih ljudskih prava i ustavnih načela da Hrvatskom saboru i institucijama poruče "Dosta je!", nezadovoljni koketiranjem vlasti s ustaštvom.

XS
SM
MD
LG