Dostupni linkovi

Merkel i Obama izrazili podršku TTIP-u


Demonstranti u njemačkom Hanoveru nose transparente protiveći se postizanju Transatlanskog sporazuma o investicijskom partnerstvu (TTIP), 23. april 2016.
Demonstranti u njemačkom Hanoveru nose transparente protiveći se postizanju Transatlanskog sporazuma o investicijskom partnerstvu (TTIP), 23. april 2016.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama izjavili su u subotu da se zalažu za postizanje američko-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini jer će podstaknuti ekonomski rast na obje strane Atlantika.

Očekuje se da Merkel raspravlja o Transatlanskom sporazumu o investicijskom partnerstvu (TTIP) s Obamom kada on obiđe trgovinski sajam u Hannoveru u nedjelju i ponedjeljak. Podrška za TTIP opala je, ipak, u obje zemlje.

"Ovo Transatlansko trgovinsko i investicijsko partnerstvo jedan je od najboljih načina da se promovira ekonomski rast i stvore radna mjesta", izjavio je Obama za visokotiražne novine Bild u intervjuu.

Merkel je izjavila u svom sedmičnom "podcastu" da će zaključenje sporazuma stvoriti "situaciju u kojoj svi pobjeđuju", dodajući da je to "dobro za nas jer ćemo biti u stanju da pariramo našoj konkurenciji".

Sjedinjene Države najveći su njemački trgovinski partner. Zagovornici trgovinskog sporazuma tvrde da će on podstaknuti novi rast dok kritičari navode da će ugroziti prava potrošača i zaštitu okoliša.

Govoreći u Londonu u subotu, Obama je izjavio da je trgovinski sporazum suprotan "sebičnim interesima" pojedinih zemalja i da će stvoriti milione radnih mjesta i korist od više milijardi dolara, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG