Dostupni linkovi

Zvizdić razgovarao sa predsjednikom Generalne skupštine UN


Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je u Njujorku sa predsjednikom Generalne skupštine UN Mogensom Liketofom rekao da je za zaustavljanje ozbiljnih i destruktivnih klimatskih promjena izuzetno bitna saradnja svih zemalja.

Zvizdić je naglasio da će uložiti napore da bi BiH što prije ratifikovala u Njujorku potpisani sprazum o klimi, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da BiH već provodi Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskokarbonskog razvoja, s ciljem da do 2025. godine postane održiva i napredna "zelena ekonomija".

On je zahvalio UN na pruženoj pomoći BiH tokom poplava prije dvije godine.

Zvizdić je obavijestio Liketofa o kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomski i socijalni savjet UN i rekao da će se BiH snažno zalagati za ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja, ukidanja siromaštva i zaštite planete od uništavanja izazvanog ljudskim faktorom.

Govoreći o Razvojnoj agendi 2030, predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da BiH dijeli mišljenje da je smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i borba protiv klimatskih promjena važan dio ove agende.

XS
SM
MD
LG